Ik heb een verrekte of gescheurde knieband

In het kort

In het kort

 • In uw knie zitten twee soorten kniebanden: collaterale banden en kruisbanden.
 • De kniebanden kunnen uitrekken of inscheuren door sport of door een val.
 • Een scheur in een collaterale band geeft een zwelling op de plek van de scheur.
 • Een gescheurde kruisband kunt u voelen 'knappen'. Vaak is dan de knie binnen enkele uren dik.
 • Pas als de zwelling en pijn verminderen, kan de knie goed onderzocht worden.
Wat is het

Wat zijn kniebanden?

Uw knie moet kunnen buigen en strekken, maar tegelijk ook stevig zijn. De kniebanden, maar ook de spieren en pezen spelen hierbij een belangrijke rol. Er zijn twee soorten kniebanden:

 • De collaterale banden zitten aan de zijkanten van uw knie: één aan de binnen- en één aan de buitenkant. Deze banden zorgen ervoor dat uw onderbeen niet makkelijk zijwaarts kan knikken.

 • De kruisbanden zitten midden in het gewricht. Zij zorgen er voor dat uw onderbeen niet makkelijk naar voren of achteren kan schuiven ten opzichte van het bovenbeen. Ook geven de kruisbanden stevigheid bij draaibewegingen.

Afbeelding knie

  Wat merk ik

  Verschijnselen van een kniebandletsel

  Bij een scheur in een collaterale band ontstaat er een zwelling op de plek van de scheur. Dit komt doordat er wat bloedvaatjes beschadigd raken. Soms is onder de huid een blauwe plek (bloeduitstorting) te zien.

  Op het moment dat een kruisband scheurt, kunt u iets voelen knappen. Vaak is dan de hele knie binnen enkele uren dik, doordat er bloed in het gewricht stroomt. Als de kruisbanden beschadigd zijn, is uw kniegewricht minder sterk en zakt u gemakkelijk door uw been. Het voelt dan alsof u niet stevig op uw been staat.

  De eerste paar dagen kan het lastig zijn om te bepalen wat er precies beschadigd is. Pas als de zwelling en pijn verminderen, wordt het gemakkelijker om de knie goed te onderzoeken.

  Als een knie pas na een dag begint te zwellen, dan zit er meestal vocht in de knie en geen bloed.

  Oorzaken

  Oorzaken van kniebandletsel

  Kniebanden kunnen uitrekken of inscheuren. Dat kan verschillende oorzaken hebben.
   • Als uw onderbeen met een harde klap naar buiten wordt geforceerd (bijvoorbeeld met voetbal), komt er veel kracht op de binnenste collaterale knieband. Deze knieband kan dan een beetje verrekken, inscheuren of losscheuren. Dit laatste komt bijna nooit voor. Van de collaterale banden raakt meestal de binnenste beschadigd.

   • Uw voorste kruisband kan scheuren als u met kracht (bijvoorbeeld vanuit een sprong) neerkomt en uw onderbeen daarbij ver naar buiten draait of met grote kracht naar voren wordt gedrukt. Bij een flinke draai verrekt of scheurt de binnenste collaterale band soms tegelijk met de voorste kruisband.

   • Beschadiging van de achterste kruisband komt minder vaak voor. Dit letsel ontstaat als er heel veel kracht op de knie komt, bijvoorbeeld tijdens een verkeersongeval.

   ORS

   ORS is een oplossing van zouten en glucose (druivensuiker) in water.

   Het wordt gebruikt bij waterdunne diarree en braken (overgeven).

   Bron: Apotheek.nl
   Adviezen

   Adviezen bij een kniebandletsel

   Als de zwelling en de pijn meevallen en u kunt op het been staan, probeer dan gewoon te blijven bewegen. Beweging is dan juist goed voor het herstel.

   Bij veel pijn en of zwelling is het verstandig om enkele dagen rust te nemen. Voor het lopen in en om het huis kunt u krukken gebruiken.

   Af en toe koelen van de knie met ‘icepacks’ kan prettig zijn en de pijn wat verminderen. Of het helpt voor de genezing is niet duidelijk. Inzwachtelen geeft de knie steun, maar de klachten gaan er waarschijnlijk niet sneller van over.

   Zodra de pijn het toelaat, kunt u proberen de knie te buigen en te strekken en voorzichtig op het been te gaan staan. Zorg dat u geleidelijk steeds meer gaat bewegen. Ga bijvoorbeeld een stukje fietsen of wandelen.

   Uw spieren oefenen

   Als u uw been een tijdje minder gebruikt, wordt de bovenbeenspier (quadriceps) aan de voorkant van uw been snel dunner en zwakker. U kunt dit voorkomen door dagelijks oefeningen te doen.

   U kunt deze oefening doen als u op de bank ligt of zit. Probeer uw gestrekte been een klein stukje op te tillen. Lukt dit probeer dan of uw voet een klein beetje omhoog kan. U ziet dat uw voorste bovenbeenspier zich aanspant. Dat is een goed begin om die spier te oefenen. Span de spier 10 seconden aan. Daarna weer even ontspannen.

   Probeer het aanspannen van uw voorste bovenbeenspier tien maal te herhalen met pauzes van 10 seconden. Kijk vervolgens of u deze oefening 3 tot 4 keer per dag kunt herhalen.

   ORS

   ORS is een oplossing van zouten en glucose (druivensuiker) in water.

   Het wordt gebruikt bij waterdunne diarree en braken (overgeven).

   Bron: Apotheek.nl
   Medicijnen

   Medicijnen bij een kniebandletsel

   Als u veel pijn heeft, kunt u paracetamol gebruiken. Zo nodig tot 4 keer per dag 1000 mg, gedurende een of twee weken.

   Als dat onvoldoende helpt, dan kunt u in overleg met de praktijk een andere pijnstiller gebruiken, bijvoorbeeld een NSAID zoals ibuprofen , diclofenac of naproxen . Let op: NSAID’s zijn niet voor iedereen geschikt en geven regelmatig vervelende bijwerkingen. Bent u ouder dan 60 jaar? Heeft u maag-, darm-, hart-, vaat- of nierproblemen? Gebruikt u medicijnen? Of heeft u ooit een allergische reactie gehad na een NSAID? Vraag dan eerst aan uw huisarts of apotheek of u een NSAID mag gebruiken.

   naproxen

   Naproxen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

   Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij koliekpijn, hoofdpijn, migraine en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

   Bron: Apotheek.nl

   diclofenac

   Diclofenac is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID's genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

   Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht.

   Bovendien bij koliekpijn, menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies, migraine en hoofdpijn. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

   Bron: Apotheek.nl

   paracetamol

   Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.

   Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.

   Bron: Apotheek.nl

   ibuprofen

   Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

   Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij migraine, hoofdpijn en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

   Bron: Apotheek.nl
   Hoe gaat het verder?

   Hoe gaat het verder met een kniebandletsel?

   Kniebanden genezen meestal vanzelf. Als uw knieband is verrekt of ingescheurd, komt u na een week weer voor controle. Het kan een aantal weken duren voordat er herstel optreedt. De klachten verdwijnen meestal geleidelijk in de loop van drie maanden. Verwijzing naar een specialist voor een operatie is zelden nodig.

   Zorg dat u regelmatig voorzichtig blijft oefenen en steeds wat meer gaat doen. De kracht en de werking van uw spieren zal geleidelijk verbeteren. Ga wandelen, fietsen en/of zwemmen, iedere week zal het een beetje beter gaan.

   Of fysiotherapie echt helpt voor het herstel van uw knie is niet aangetoond. Voor sporters kan het blijven oefenen misschien helpen om (opnieuw) kniebandletsel te voorkomen, maar het is niet goed onderzocht welk oefenprogramma hiervoor het beste helpt.

   Bij een ernstige knieblessure heeft u enkele weken tot maanden nodig om te herstellen. Dat kan betekenen dat u uw werkzaamheden tijdelijk moet aanpassen. Neem dan contact op met de bedrijfsarts.

   Meer informatie

   Meer informatie over knieproblemen

   De informatie over knieproblemen is gebaseerd op de wetenschappelijke richtlijn voor huisartsen, de NHG-Standaard Traumatische knieproblemen.

   Laatst herzien op

   Vond u deze informatie nuttig?

   Vond u deze informatie nuttig?
   Heeft u nog een suggestie of opmerking? Dit is niet verplicht.
   Kunt u toelichten waarom niet? Dit is niet verplicht.